Czy system punktów zwiększa zaangażowanie?
Ostatnio spotkałem się z serwisem, który za regularną aktywność przyznaje wirtualne punkty. Zacząłem się zastanawiać, czy takie rozwiązanie rzeczywiście wpływa na sposób korzystania z platformy, czy jest tylko dodatkowym elementem interfejsu. System może być ciekawy, jeśli zasady są jasne i nie wymaga on wykonywania wielu niepotrzebnych czynności. Czy ktoś miał doświadczenie z podobnymi mechanizmami? Ciekawi mnie, czy punkty i poziomy faktycznie zachęcają do powrotu, czy po pewnym czasie przestaje się zwracać na nie uwagę.
3 Views

Podczas przeglądania
zainteresował mnie system punktów powiązany z aktywnością użytkownika. Podobne mechanizmy pojawiają się obecnie w wielu serwisach i mają zachęcać do częstszego korzystania z poszczególnych funkcji. W praktyce ich wartość zależy od tego, czy zasady są przejrzyste i czy użytkownik dokładnie wie, w jaki sposób naliczane są punkty. Dobrze też sprawdzić, czy system nie komplikuje podstawowej obsługi strony. Moim zdaniem takie rozwiązanie powinno pozostać opcjonalnym dodatkiem, a nie głównym elementem wpływającym na decyzję o korzystaniu z serwisu.